Ghiveci de roșii



Ghiveci de roșii

Ingrediente:
• ceapă (după gust)
• roșii și ardei, dar trebuie păstrată proporția: la fiecare ceapă mijlocie, este nevoie de un ardei gras (nu gogoșar) mijlociu și o roșie mijlocie
• puțin usturoi
• sare
• piper
• ulei pentru călit ceapa

Mod de preparare
Mai întâi se taie ceapa în formă de peștisori, ardeiul se spală și se taie în felii mai subțiri, și roșiile spălate se taie în bucăți. Într-o cratiță (preferabil non-stick sau cu teflon) se încinge uleiul. Când uleiul este fierbinte, se adaugă ceapa. Când a devenit sticloasă, se adaugă usturoiul și se călește, în continuare, încă un minut, după care se adaugă ardeiul. Se călește câteva minute și apoi se adaugă roșiile tăiate. Se lasă până începe să clocotească. Atunci se reduce focul și se lasă să se gătească în continuare la foc mai mic, învârtind din când în când.
Mâncarea este gata când aproape tot lichidul s-a redus și are consistență de zacuscă. Acum se adaugă sarea și piperul (dacă se adaugă mai devreme, după ce mâncarea s-a redus, s-ar putea sa fie prea sărată sau prea piperată).
Se poate pune acest ghiveci și în borcane pentru iarnă (ca zacusca). Se poate servi ca un aperitiv, cu pâine sau pâine prăjită frecată cu usturoi, dar dacă este făcut mai lichid, se poate servi ca un fel de "salsa" peste fripturi.