Ratatouille nicoise



Ratatouille nicoise

Ingrediente:

• o vânătă
• un dovlecel
• un ardei gras
• 2 căței de usturoi, zdrobiți
• 3 roșii fierte și decojite
• o ceapă galbenă, tăiată julienne
• câteva fire de pătrunjel, tocate
• 1 lingură de sare
• 100 ml ulei de măsline
• piper după gust

Mod de preparare:

Cojește vânăta și tai-o cubulețe. Cojește și dovlecelul, taie-i capetele și procedează la fel ca la vânătă. Așează-le, presărate cu sare, într-un castron în care trebuie să rămână 30 de minute, după care scurge-le și așază-le la uscat pe un șervet. Sotează-le separat, într-o cratiță, pe toate părțile, în ulei de măsline, câte un minut fiecare. Pune-le deoparte. În aceeași cratiță, călește în ulei de măsline ceapa și ardeiul (tăiat cubulețe), timp de zece minute. Amestecă și usturoiul, spre sfârșit.
Pentru a continua prepararea, taie roșiile fierte în cuburi mai mari, și așază-le în cratiță, deasupra cepei călite. Acoper-o și gătește la foc mic timp de 5 minute. Îndepărtează capacul, și mai fierbe câteva minute, până când cea mai mare parte a sucului lăsat de roșii se evaporă.Varsă o treime din această compoziție într-un vas termorezistent și adăugă pătrunjelul. Deasupra, în straturi, așază jumătate din cantitatea de dovlecel și vânătă. Adaugă din nou pătrunjel, jumătate din restul de amestec de roșii, apoi un nou strat de dovlecel și vânătă, acoperind totul cu amestecul de roșii rămas. Acopă vasul și lăsă-l la foc mic timp de zece minute, apoi scoate capacul, amestecă, adăugă condimentele după gust și mărește puterea focului, având grijă ca legumele să nu se prindă de fundul vasului.
Ratatouille se servește ca garnitură la feluri principale, dar pentru vegetarieni este în sine un fel principal. Alături de el se pot servi paste, poate fi folosit ca umplutură pentru clătite sărate sau se poate face o omletă subțire, într-o tigaie mare, în care să se se ruleze ratatouille-ul ca într-o clătită.